Start van hoofdcontent

Stad

nl

Greenpeace takelt bananenschil op dak Shell

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 11.29 uur

Greenpeace heeft vanochtend een enorme bananenschil op het dak van het kantoor van Shell aan de Bundlaan in Noord getakeld om te protesteren tegen de olieboringen in de Noordpool. Volgens de milieuorganisatie heeft het oliebedrijf ze 'niet allemaal meer op een rijtje' omdat de kans groot is dat de boringen tot een ramp zullen leiden.

Met een gemotoriseerde parachute landde de eerste actievoerder iets voor half zeven op het dak van het Shell Technology Center aan het IJ. Met behulp van tien andere klimmers werd de bananenschil van 15 meter lang op het dak gehesen. Ook hingen de actievoerders een groot spandoek op met de tekst: 75 procent kans op een ramp. Volgens de Amerikaanse overheid is door de boringen de kans op een groot olielek 75 procent.

Greenpeace Nederland roept ook mensen op 40 dagen niet bij Shell te tanken en zo hun onvrede met de olieboringen op de Noordpool kenbaar te maken.

Kayaktivisten in het IJ, klimmers op dak #shell! Stop de olieboringen op de Noordpool! #banaan #peoplevsshell pic.twitter.com/IsMUzQGMgL

— Meike Rijksen (@Meike_Rijksen) August 28, 2015

Bij zonsopkomst kwam paramotor aanvliegen bij #shell uit protest noordpoolboringen! #banaan http://t.co/XEkhIOX8XV pic.twitter.com/qZaNQLSVG2

— Meike Rijksen (@Meike_Rijksen) August 28, 2015