Stad

NL
V

Protest op Museumplein: 'Gouden Koets is racisme en moet naar museum'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 september 2015, 20.05 uur

Niet de Gouden Koets, maar de Grauwe Koets. Onder die noemer protesteerde vanmiddag een groep actievoerders op het Museumplein in Zuid. Ze willen dat het koninklijk rijtuig uit gebruik wordt genomen en in een museum belandt. Een Afbeelding op de koets is namelijk racistisch en een verheerlijking van het koloniale verleden.

'Het is bizar dat er in 2015 nog steeds rond geparadeerd wordt met deze vorm van propaganda uit de 19e eeuw', stelt één van de sprekers tijdens de protestbijeenkomst. Harry Westerink, organisator van de demo: 'Op de koets staat een afbeelding die riekt naar het koloniaal verleden. Een afbeelding die uitbeeldt dat blanken superieur zijn aan zwarten'.

En daar neemt Westerink geen genoegen mee. 'Dat hoort niet normaal te zijn. Dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima door de straten van Dan Haag gaan in zo'n koets en dat daar dan heel veel mensen naar kijken'. Een bezoeker van het protest: 'We pronken op die manier met een afschuwelijke episode uit de Nederlandse geschiedenis'.

Volgens de demonstranten wordt het slavernijverleden binnen het huidig gebruik van de Gouden Koets, zonder context tentoongesteld. Ze willen dat het rijtuig in een museum wordt geplaatst, zodat er kritische vragen gesteld kunnen bij de koets en het Nederlandse slavernijverleden. Enkele tientallen mensen waren bij de demo aanwezig.