Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Noord in de greep van verkleedfeest Valtifest

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 september 2015, 20.49 uur

De één loopt met een toiletpapier onder de arm, 'omdat ik gisteren toch wat raar gegeten heb', de ander noemt zich een 'rondreizend zigeunerachtig circusgezelschap'. Het is duidelijk. Vandaag vindt Valtifest weer plaats op de NDSM-werf in Noord.

Er was één en ander te doen om het thema dat de organisatie jaarlijks op het evenement plakt. Voor deze editie werd gekozen voor Hottentottententententoonstelling. Maar volgens critici is dat racistische benaming uit de VOC-tijd voor leden van de Khoikhoi uit Zuid-Afrika en dus werd het thema gewijzigd in 'Wie je ook tent'. 

'Volgens de website moet je zijn zoals je ook bent', onderwijst een bezoeker van het festival. 'En in mijn geval is dat netjes, maar ook een beetje gek', zegt de man, die zich uitgedost heeft in een azuurblauw pak en een gifgroene zweetband om het hoofd draagt. De meeste Noorderlingen reageren zoals elk jaar positief op de komst van de verklede bende. 

'Misschien dat ik ook nog wel even langs ga, om een borreltje te halen', zegt er één. 'Ik moet even wennen aan de drukte', roept een vrouw vanuit haar Canta. 'Maar van mij mogen ze dit veel vaker doen. Ik vind het geweldig'. Valtifest duurt tot zaterdagavond 23:00 uur. 

Lees ook: Valtifest schrapt 'racistisch thema' Hottentottententententoonstelling