Start van hoofdcontent

Stad

nl

Activisten hangen Palestijnse vlag aan voorgevel OBA

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 september 2015, 22.59 uur · Foto: Amsterdam voor Palestina

Activisten van Amsterdam voor Palestina hebben zondagmiddag een Palestijnse vlag aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade gehangen.

Ze protesteerden hiermee tegen het bezoek dat burgemeester Eberhard van der Laan momenteel aan Tel Aviv brengt om samenwerking met de Israëlische hoofdstad te onderzoeken. 'Een samenwerking met Tel Aviv is niet wenselijk vanwege de Israëlische bezetting van Palestina. Palestijnse inwoners van Tel Aviv worden bovendien stelselmatig achtergesteld middels meer dan vijftig discriminerende wetten', aldus de activisten. 

Lees ook: Burgemeester belooft mensenrechten aan de orde te stellen in Israël

'Er wordt gedaan alsof Tel Aviv een vrijzinnig eiland binnen Israël is, terwijl de stad juist het hart vormt van de staat Israël. Zo is het hoofdkwartier van het Israëlische leger er gevestigd. Ook is de zogenaamde start-up community in en om Tel Aviv, waar Amsterdam graag mee samen wil werken, door en door verweven met de Israëlische oorlogsindustrie. Een dergelijke samenwerking moet je niet willen', zegt Max van Lingen namens Amsterdam voor Palestina. 

Lees ook: Tegenstanders stedenband Tel Aviv 'vallen dood' in de Stopera

Burgemeester Van der Laan doet op 30 september verslag van zijn reis aan de gemeenteraad. Op zaterdag 26 september organiseert de coalitie een demonstratie tegen de de plannen voor samenwerking met Tel Aviv.