Start van hoofdcontent

Stad

nl

Straks niet meer wachten bij de pont naar Noord?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2015, 01.30 uur

Het is druk in de stad en het aantal toeristen dat Amsterdam bezoekt groeit. Negen miljoen waren het er vorig jaar, een verdubbeling ten opzichte van 15 jaar geleden. Daarom werd er vanavond in Pakhuis De Zwijger gedebatteerd over technologische oplossingen voor de drukte.

Door middel van innovatieve en interactieve technologie (Big Data en social media-analyse) moet de stad verkeers- en bezoekersstromen beter aankunnen. Tijdens Sail is er al getest met zo'n systeem. 'Wat we als stad graag willen doen, is dat we drie of vier uur van tevoren weten dat het heel druk wordt. En dat we kunnen zeggen: "U kunt morgen beter een ander trammetje nemen"', zegt Ger Baron, Chief technology officer gemeente Amsterdam.

Ook voor het GVB, dat het debat mede-organiseerde, is het heel belangrijk om de drukte in kaart te brengen. 'Het is juist heel goed om het heel precies te weten, want dan weet je ook op welke momenten van de dag je welke soort van bijvoorbeeld inzet van openbaar vervoer nodig hebt', zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen. 'Dat is voor ons heel belangrijk. Want je wil niet zomaar zeggen, oké dan gaan we elke lijn op ieder uur van de dag extra inzetten, terwijl het eigenlijk maar voor een uur per dag nodig is.'

In totaal worden er 3 bijeenkomsten georganiseerd om over het drukte-probleem te praten. 19 oktober is de volgende.