Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe financiële blunder Amsterdam: 580.000 euro onterecht uitgekeerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2015, 19.45 uur

De gemeente Amsterdam heeft opnieuw onterecht veel geld uitgekeerd aan mensen die daar geen recht op hadden.

Bedrijven en burgers hebben ten onrechte in totaal 580.000 euro ontvangen. Het gaat om facturen, scholierenvergoedingen en PC-bijdragen die per abuis dubbel zijn uitbetaald.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad dinsdag per brief op de hoogte gesteld. ,,Het college betreurt het dat deze onzorgvuldige betalingen zijn gedaan en realiseert zich dat Amsterdammers en ondernemers hinder ondervinden.'' Het overgrote deel van foutieve betalingen is al teruggedraaid of er zijn regelingen getroffen over het terugbetalen.

Eind 2013 ging Amsterdam ook in de fout met betalingen. Ruim 9000 minima kregen duizenden euro's meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Na veel vijven en zessen kreeg de gemeente bijna het hele bedrag terug. Aan de terugvordering hing een prijskaartje van 30.000 euro.

Het college beloofde beterschap. 'We zijn er nog niet, maar werken er hard aan', zei een woordvoerder van de wethouder Financiën dinsdag over de nieuwe misstap.