Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoeksraad dubt nog over onderzoek naar gesprongen waterleiding

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 september 2015, 13.33 uur · Foto: V. Tusveld

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beslist binnen enkele dagen of er een officieel onderzoek komt naar de dinsdag gesprongen waterleiding in Zuid.

De gesprongen leiding had vooral verstrekkende gevolgen voor het VU Medisch Centrum dat daarna moest worden ontruimd. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben bij het ziekenhuis gegevens en informatie verzameld. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad zei dat de bevindingen eerst worden verwerkt zodat de raad er over enkele dagen een besluit over kan nemen. 

Lees ook: Mariniers tillen patiënten in rolstoel van trappen: Ruim tweehonderd patiënten verplaatst

De evacuatie nam nog de hele dinsdagavond in beslag, rond 23.30 was de operatie afgerond, laat het VUmc weten. Bestuursvoorzitter Wouter Bos verwacht dat het ziekenhuis nog 'dagen' gesloten zal zijn. 'Het kan wel eens langer duren dan we prettig vinden.' De patiënten zijn geen enkel moment in gevaar geweest, zei hij dinsdagavond in Pauw.

Door verschillende partijen werd kritiek geuit op de trage ontruiming. 'Direct gevaar was er niet, dus was voorzichtigheid belangrijker dan snelheid bij de ontruiming', reageert een woordvoerder van het VUmc. De evacuatie van het ziekenhuis verliep moeilijk, omdat de liftschachten onder waren gelopen. Daardoor viel de stroom soms uit.

De afdeling radiotherapie, waar kankerpatiënten bestraald worden en ook het ivf-centrum is vandaag weer open gegaan, net als de poliklinische apotheek die medicatie verstrekt. Voor bestraling is geen warmte of water nodig, laat een zegsman van het VUmc weten. 'En het ivf-centrum zit in een ander gebouw', gaat hij verder. Overige afdelingen blijven wel dicht. 

Om 16.00 uur is er in het VU Medisch Centrum een persconferentie over de stand van zaken na de ontruiming van dinsdag vanwege wateroverlast. Deze live te volgen via AT5.nl/live

Lees ook: Alles over de overstroming en evacuatie lees je terug in ons liveblog