Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers 'miljoenenenclave' wijken niet voor politie: 'We zijn met heel veel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 10.04 uur

De krakers die zich ophouden op het Amsteleiland, op de grens van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, zijn ondanks een sommatie van de projectontwikkelaar niet van plan om te vertrekken. Ze hebben tot 15 september gekregen van de vastgoedondernemer, dat het eiland wil omvormen tot een woonenclave voor de rijken.

'Als de politie komt, dan zorgen we dat we met veel meer mensen zijn. We hebben bovendien ondersteuning van de buren en een goed systeem om iedereen te waarschuwen: mobieltjes, walkietalkies, een fluitje', vertelt een kraakster in een van Duits accent doorspekt Nederlands. Terwijl zij en een aantal andere krakers voor de camera van AT5 demonstreren hoe ze het eiland zullen verdedigen. 'Wij zijn goed voorbereid'. 

Het Amsteleiland, jarenlang een in onbruik geraakt bedrijventerrein, werd eind juli gekraakt. In 2009 werd het opgekocht door vastgoedondernemer Marco Krol, die er een -om met de krakers te spreken- 'miljoenenenclave'van wilde maken. Een wooneiland met kapitale villa's, 24-uurs bewaking en een conciërge. Maar al die tijd ging er geen schop de grond in. En nu is het terrein dus gekraakt.

Lees ook: 'Eiland voor de rijken is nu krakersbolwerk' 

Of er daadwerkelijk plannen zijn om na ontruiming van het eiland aan de slag te gaan met de bouw, is niet bekend. De krakers zijn in elk geval niet van plan om te vertrekken en willen dat het eiland blijft zoals het is, inclusief krakers. Volgens hen heeft de ontwikkelaar geen omgevingsvergunning, die nodig is om met de bouw van start te gaan en moeten zij bovendien schriftelijk op de hoogte gebracht worden van de ontruiming. Dat is niet gebeurd. 

Lees ook: Amsteleiland bestemt voor de rijken