Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad 'kleurt wit' tijdens grote zorgdemonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 september 2015, 16.09 uur

Duizenden zorggevers, mensen die zorg krijgen en sympathisanten hebben zich op het Damrak verzameld voor de Red de zorg-demonstratie van vakbond FNV. Volgens de vakbond zou het gaan om 15.000 demonstranten. Zij maken zich zorgen over de uitholling van de zorg.

Met de massale bijeenkomst doen ze een ultieme poging staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te bewegen de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien. Ruim voor het officiële begin van de actie stond de weg tussen het Centraal Station en de Bijenkorf al helemaal vol. Vooraf waren met het oog op de veiligheid de weg en trambaan al afgesloten. Bekijk die website van het GVB voor actuele reisinformatie

FNV-bestuurders Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie tegen het middaguur af. 'Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht.' De massaal toegestroomde demonstranten scandeerden uit volle borst 'actie, actie!'. Marijnissen meldde dat de volkspetitie die de vakbond begin mei startte, inmiddels door meer dan 800.000 mensen is ondertekend. De verzamelde handtekeningen tegen de zorgbezuiniging worden overhandigd aan de staatssecretaris. 'Als politici nu nog zeggen: 'We gaan door op deze weg', dan bent u echt verkeerd bezig'. Ook SP-fractievoorzitter Emilie Roemer is bij het protest aanwezig.

abc5media_video_1

Beelden: Jeroen Klugt

De demonstranten lopen zaterdag vanaf een uur of één van het Damrak in optocht naar het Westerpark. Daar spreekt onder anderen staatssecretaris Martin Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) de actievoerders toe. Eerder riep de staatssecretaris de FNV al op weer terug te keren aan de onderhandelingstafel om samen een oplossing te vinden.

abc5media_video_0

Beelden: Alice van Eerde

Lees ook: Duizenden verwacht bij zorgdemonstratie op Damrak