Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Lichaam Afrikaanse verstekeling in vrachtvliegtuig Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 september 2015, 15.31 uur

Een verstekeling is zaterdag dood gevonden op Schiphol. Het stoffelijk overschot lag in het landingsgestel van een vrachtvliegtuig dat uit Afrika afkomstig was. De marechaussee wil niet zeggen om welk land het gaat en van welke maatschappij het vliegtuig was. Ook over de identiteit van de verstekeling is nog niets bekend.

Volgens de site Up in the Sky ging het om een vliegtuig van de maatschappij Emirates, dat afkomstig was uit de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het lichaam werd zaterdagochtend vroeg ontdekt. De marechaussee doet forensisch onderzoek. Volgens Schiphol heeft de vondst geen gevolgen voor het vliegverkeer: het gaat niet om een passagiersvliegtuig en het toestel staat niet in de weg.

Het gebeurt niet vaak dat op Schiphol een dode verstekeling wordt gevonden. Vorig jaar was het lichaam van een zeventienjarige autistische jongen uit Noorwegen aangetroffen. Hij was vermoedelijk van huis weggelopen. In 2004 stierf een 27-jarige Surinaamse man die op Curaçao woonde. Dat gebeurde tijdens een vlucht van Aruba naar Schiphol. In 1990 werd een 32-jarige man uit Sierra Leone dood gevonden in een vliegtuig dat net was aangekomen uit Ghana. In alle gevallen ging het om toestellen van de KLM.

Het landingsgestel van een vliegtuig wordt niet verwarmd. Als het vliegtuig op 10 kilometer hoogte vliegt, zakt de temperatuur naar ongeveer 50 graden onder nul. Bovendien is ademhalen onmogelijk, doordat de lucht zo ijl is. Anderen vallen uit het vliegtuig als het landingsgestel wordt uitgeklapt. Heel af en toe weet iemand te overleven.