Start van hoofdcontent

Stad

nl

Worstelcoach Bert Kops over dopinglijst: 'Mensen denken: 'Waar vuur is, is rook''

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 september 2015, 19.04 uur

Voormalig worstelcoach en oud-Nederlands kampioen Bert Kops is bepaald niet blij. Samen met 113 anderen is hij door anti-dopingsautoriteit WADA op een lijst van dopingszondaars gezet. WADA verbiedt sporters om met begeleiders, die op deze zwarte lijst staan, samen te werken.

Kops, die een sportcentrum aan de Weesperzijde runt, wordt daarmee in één adem genoemd met roemruchte dopingszondaars als de Italiaanse arts en coach Michele Ferrari en de Belgische wielerploegarts Geert Leinders. Maar het berust allemaal op een misverstand, betoogt hij voor de camera van AT5. 'Ik ben op een schorsingslijst gezet voor twee jaar, en de WADA heeft dat overgenomen', zegt hij.

Het verhaal begint twee jaar geleden in Suriname, waar vier worstelaars van Kops elk hun partij winnen. Het publiek, dat liever de nationale helden ziet zegevieren, kan dat niet verkroppen en de sfeer in de sporthal wordt grimmig. Kops en zijn worstelaars besluiten te vertrekken. Eén sporter moet voor het verlaten van de zaal naar de dopingcontrole, maar er wordt een formulier ondertekend waarmee de coach aangeeft af te zien van de controle.  

'Nooit doping aangetroffen'
Kops: 'Dat formulier is inderdaad ondertekend, maar niet door mij. Toch ben ik geschorst, omdat de autoriteit vindt dat ik beter op had moeten letten'. Kops wordt voor een periode van twee jaar uitgesloten, vanaf februari volgend jaar mag Kops zijn beroep weer uitoefenen. 'Op basis van die schorsing, ben ik nu op de zwarte lijst van de WADA geplaatst', vertelt Kops. 'Terwijl er nooit doping is aangetroffen of gebruikt'. 

En nu staat 'ie dus in een lijst met de grote dopingzondaars der aarde. Geen goede reclame voor zijn sportschool. 'Het kan betekenen dat sporters kunnen vertrekken naar een andere trainer of coach. Gelukkig zijn ze op de hoogte hoe het verhaal in elkaar staat, dus denk ik dat het zo'n vaart niet zal lopen. Maar goed, er kan altijd iemand zijn die denkt: 'Waar rook is, is vuur', aldus Kops. 

De trainer overweegt om een advocaat in de arm te nemen om zijn naam van de zwarte lijst te krijgen.