Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgvlied krijgt crematorium in vorm van tipi

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2015, 17.32 uur · Foto: GROUP A

Zien hoe de kist van een overledene de verbrandingsoven ingaat. Dat kan straks op begraafplaats Zorgvlied. Daar is vandaag de bouw begonnen van Nederlands eerste crematorion.

Na de afscheidsceremonie in de aula van de begraafplaats loopt de rouwstoet straks met de kist naar het crematorion, dat 300 meter verderop ligt. Als je het gebouw binnenkomt zie je de verbrandingsoven direct, zegt Zorgvlied-beheerder Arpad Nesvadba in Het Parool.

Nabestaanden kunnen kiezen of ze de kist zelf in de oven willen brengen of dat ze die achter willen laten in het 'voorhof'. Anders dan bij een uitvaart in een gewoon crematorium kunnen ook alle genodigden bij de invoer van de kist aanwezig zijn.

Beheerder Nesvadba zegt in de krant dat er volgens hem behoefte is aan deze meer spirituele manier van cremeren. 'Mensen willen een overledene zelf wegbrengen naar het universum.' Het is niet meer genoeg dat de kist na de plechtigheid achter een gordijntje verdwijnt.

De bouw van het crematorion kost 2,6 miljoen euro. Het gebouw krijgt de vorm van een tipi, met een pijp van 16 meter. Het is de bedoeling dat het in januari klaar is voor gebruik. 

Rode cijfers
De begraafplaats kampt al enige jaren met verliezen en denkt met het crematorion in te kunnen spelen op de groeiende vraag naar crematies. Zorgvlied verwacht ruim 500 crematies per jaar te verzorgen. Op die manier zou de begraafplaats uit de rode cijfers kunnen komen.

Hoewel Zorgvlied in Amsterdam ligt, is de gemeente Amstelveen eigenaar. Amstelveen bekostigt de bouw van het crematorion, een ontwerp van architect GROUP A uit Rotterdam.