Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plantsoen Spaarndammerbuurt straks 40% hotel: Buurt in verzet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2015, 19.14 uur

De buurt wil het groen houden en het stadsdeel wil er bouwen: het Domela Nieuwenhuisplantsoen zorgt al jaren voor strijd in de Spaarndammerbuurt.

Vanwege de crisis stonden de bouwplannen en dus ook het gesteggel, even in de koelkast. Totdat het stadsdeel plots een informatieavond organiseerde waarop werd aangekondigd dat er plannen zijn om een hotel te bouwen in het plantsoen laaide het verzet weer op.

'Als je hier hoogbouw neerzet, krijg je een heel benauwd geheel' stelt een buurtbewoner. 'Dit is m'n groene huiskamer', vult een ander aan. 'Bovendien stond hier vroeger de kerk. Voor veel, met name oudere, bewoners een bijzondere plek dus'. Het stadsdeel wilde niet voor camera reageren, maar laat wel weten dat 'slechts veertig procent' van het plantsoen bebouwd moet worden. 'Een beetje sneaky', stelt een buurtbewoner hierop. 'Want er komt ook nog een binnenterrein bij van ruim honderd vierkante meter. Dat gaat er dus ook nog af.'

De bewoners mogen nu ook zelf een plan indienen bij de gemeente. Ze gaan, het mag geen verrassing heten, voor een honderd procent groen plantsoen. 'Wellicht willen we een kiosk, of de oude kerk in draadstaal laten herrijzen op het plantsoen', vertelt een bewoner. De plannen worden volgende maand besproken in de commissie.