Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse acts nauwelijks succesvol bij Songfestival

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 september 2015, 14.00 uur

Een Amsterdammer die deelneemt aan het Eurovisie Songfestival: het gebeurt niet vaak, maar áls het gebeurt eindigt het als flop. Op één keer na dan.

Gisteravond werd officieel bekend dat singer-songwriter Douwe Bob uit De Pijp ons land volgend jaar vertegenwoordigt in Stockholm. In de afgelopen 25 jaar gingen liefst zes Amsterdamse inzendingen hem voor. Dat eindigde - op slechts een keer na - steeds in een teleurstelling.

Lees ook: Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland op Songfestival

Zo zal ongetwijfeld iedereen zich nog het optreden van Trijntje Oosterhuis herinneren, die vorig jaar slechts veertien punten verzamelde met haar 'lied' Walk Along. De zangeres, die ernstig werd bekritiseerd om haar zwarte broekpak, sprokkelde daarmee onvoldoende punten bijeen voor een plek in de finale. Ai

De Toppers - met Gordon, René Froger en (oké) Nijmegenaar Jeroen van de Boom - gingen haar voor in 2009 met het liedje Shine. Dat ontving slechts elf punten: één van Denemarken, tien van Albanië. Gordon sprak over 'de mooiste week van zijn leven' en gaf aan dat hij nog eens solo naar het festival wilde. 

Edsilia Rombley, de schoonzus van Trijntje, deed zelfs twee keer mee. In 2007 strandde ze met On top of the world volgens goed gebruik in de halve finale. De eerste keer (1998) eindigde ze met Hemel en Aarde nèt naast het podium, op een voor Nederland verdienstelijke vierde plaats. Edsilia is daarmee de enige deelnemer van Amsterdamse bodem die in de recente geschiedenis een knap resultaat behaalde, nota bene met een Nederlandstalig liedje. 

Glennis Grace leidde in 2005 de negen magere jaren van Nederland in met haar impossible dream. Het zou nog tot 2014 duren voordat ons land dankzij Anouk weer deelnam aan het Songfestival. 

Willeke Alberti tenslotte. Zij trad in 1994 in Dublin met haar lied Waar is de zon?. Het lied haalde zo weinig punten (slechts vier, allemaal van Oostenrijk), dat Nederland het daaropvolgende jaar enkel mocht toekijken. 

Douwe Bob, die eigenlijk Bob Posthuma heet, heeft nog niet bekend met welk lied hij volgend jaar mei naar Zweden afreist. In 2012 won hij het televisieprogramma De beste singer-songwriter.