Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud kantoorpand wordt noodopvang: 750 vluchtelingen naar Zuidoost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 september 2015, 18.38 uur

Een nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen in Zuidoost gaat onderdak bieden aan zeker 750 vluchtelingen. De eerste bewoners nemen waarschijnlijk vandaag al intrek in het gebouw aan de Haaksbergweg.

Een Duits bedrijf heeft het oude kantoorgebouw beschikbaar gesteld na een oproep van burgemeester Van der Laan aan bedrijven uit de vastgoedsector, meldt de gemeente aan AT5. Het voormalig ING-kantoor beschikt al over enige faciliteiten, zo zit er al een restaurant in. Extra douches worden nog aangelegd.

Lees ook: Tijdelijke opvang voor 1500 vluchtelingen die aankomen op Amsterdam CS

De vijftien verdiepingen tellende locatie is in principe voor 'enkele maanden', een concrete einddatum is er nog niet. 

Mensen die in de buurt wonen en nabijgelegen bedrijven worden vanmiddag op de hoogte gebracht door de gemeente. De vluchtelingen die er komen, zijn afkomstig uit andere opvanglocaties, of zijn nieuw in Nederland.

Gevangenis
Naast dit pand zitten er ook vluchtelingen in een noodopvang aan de Flierbosdreef, een voormalig gemeentekantoor waar voor zevenhonderd mensen plek is. Ook de voormalige gevangenis in de Havenstraat, waar eerder uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven, doet dienst als opvanglocatie. De twee sporthallen die eerder werden opengesteld, krijgen hun normale functie terug. Sportcentrum Caland in Osdorp is sinds gisteravond al leeg.

Lees ook: Stadsdeelvoorzitter Baâdoud vangt jonge vluchtelingen op

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de vluchtelingen na een week zouden doorreizen naar een asielzoekerscentrum, maar volgens de zegsvrouw duurt dat iets langer. Sommige mensen zijn volgens haar al wel overgeplaatst, maar de meeste mensen die verbleven in de Caland-sporthal zitten nu in het pand aan de Flierbosdreef. 'We hopen dat zij zo snel mogelijk door kunnen naar een asielzoekerscentrum. De politie is nu begonnen met registreren en identificeren, waarna ze verder kunnen, en dat kost ook aardig wat tijd.'

In Amsterdam verblijven volgens de laatste telling 860 vluchtelingen. In totaal is voor zo'n 1500 personen plek.