Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Spandoek langs de A10: 'Sluit deze kolencentrale'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 september 2015, 14.38 uur · Foto: GroenFront

Actievoerders hebben vanochtend vroeg een spandoek over een reclamezuil gehangen in het Westelijk Havengebied. De actievoerders van GroenFront vragen hiermee aandacht voor klimaatverandering en willen dat de kolencentrale van Nuon in de buurt sluit.

Op het spandoek staat te lezen: 'Stop klimaatverandering, sluit deze kolencentrale, NUon. Groenfront!'. Het spandoek is opgehangen aan een dertig meter hoge reclamezuil langs de A10 op het bedrijventerrein. Zaterdagavond werd door Fossielvrij Nederland, Milieudefensie en Greenpeace de documentaire This Changes Everything, over de uitdagingen van klimaatverandering. De film werd geprojecteerd op de kolencentrale van Nuon. Er waren, volgens Groenfront, zo'n 800 mensen aanwezig. 

'Steenkool is zowel is Nederland als wereldwijd de grootste bron van CO2 uitstoot. Wij eisen daarom dat vervuilende steenkoolcentrales zoals deze van Nuon onmiddellijk worden gesloten. Dit is tegelijk de meest snelle en effectieve eerste stap waarop Nederland invulling kan geven aan de uitspraak van de rechter in de historische klimaatzaak', zegt een woordvoerster van GroenFront.

De milieuactivisten doelen op de uitspraak van de rechter in juni. De rechter oordeelde dat Nederland zich moet houden aan internationale afspraken en meer moet doen om broeikasgas CO2 terug te dringen. Deze maand besloot de regering in hoger beroep te gaan.

De politie zegt het spandoek maandag te zullen verwijderen. Dit schrijft de wijkagent van Sloterdijk op Twitter.