Start van hoofdcontent

Stad

nl

App brengt luchtkwaliteit in de stad in kaart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2015, 01.25 uur

Hardlopen of fietsen in de buitenlucht is in een stad als Amsterdam niet altijd even gezond. De luchtverontreiniging is op bepaalde plekken hoog. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nu een app ontwikkeld, waarmee de luchtkwaliteit op verschillende plekken in de stad inzichtelijk wordt gemaakt.

'In juni hebben we vier weken lang mensen laten fietsen en wandelen door Amsterdam en continu met een filter het zwartroet laten meten van het verkeer. Met een gps-tracker en de tijd hebben we zo relatief gezonde wandel- en fietsroutes gevonden', zegt professor Pieter Hiemstra, hoogleraar longziekten aan het LUMC. 

Want sporten in de buitenlucht kan in de stad ongezond zijn. 'Mensen vragen zich af of ze niet beter binnen kunnen sporten, maar het binnenklimaat is ook niet overal gezond. De nadelen van de luchtvervuiling waar je tijdens een grote inspanning je longen mee volzuigt, kunnen goed opwegen tegen de voordelen. Je moet er zelf een goede balans in vinden met de goede routes en tijdstippen om te sporten', zegt Hiemstra. 

En om daarbij te helpen, is nu de app 'Luchtkwaliteit' te downloaden. Naast een algemeen cijfer voor de luchtkwaliteit en daaraan gekoppelde aanbevelingen ('Als u gevoelig bent voor luchtvervuiling kunt u beter niet gaan sporten nu'), is er ook een kaartje te zien, met daarop op verschillende plekken de gemeten concentraties fijn- en stikstof. Aan de hand daarvan kan een hardloop- of fietsroute uitgestippeld worden.

Gisteren is er in de RAI een longcongres van start gegaan. Hiemstra is hier voorzitter van en de app is vandaag gepresenteerd aan artsen, onderzoekers en verpleegkundigen. De app is te downloaden in de Appstore en via Google play