Cultuur

NL
V

Van alcoholvrij tot Stabat Mater: een overzicht van Amsterdam Dance Event

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2015, 17.39 uur · Foto: Coen van Tartwijk /ADE

Nog een goede twee weken en dan is de stad weer het epicentrum voor danceminnend binnen- en buitenland. Op 14 oktober gaat het vijfdaagse muziekfestival Amsterdam Dance Event (ADE) weer van start.

Het programma op de website van het festival laat er geen twijfel over bestaan: wie wil, kan -zonder al te veel moeite- vijf dagen wakker blijven, om workshops te volgen, tentoonstellingen te bezoeken en -natuurlijk- te feesten. Om het in goed Duits te zeggen: 'Nächste Party kommt bestimmt'. Zoals elk jaar is ook deze editie weer aan aantal bijzondere locaties en optredens te bezoeken tijdens het festival. Een overzichtje. 

Stabat Mater
De bekende Duitse contratenor Andreas Scholl komt naar de Westerkerk om daar samen met het Brusselse gezelschap Vavox een bijzondere versie van Stabat Mater uit te voeren. Het middeleeuws-Latijnse gedicht, dat vertelt over  het verdriet van Maria na de kruisiging van haar zoon Jezus wordt op muziek van synthesizers gezet, zoals bijvoorbeeld de Moog en de ARP. 

Rembrandt
In de studio waar Rembrandt zijn schilderijen maakte, zal tijdens het ADE de Amerikaanse techno-dj en producer Jeff Mills drie platen opnemen, geïnspireerd door Rembrandts werk 'Mediterende Filosoof'. De sessie is besloten, maar houders van een ADE-kaart kunnen de producer via een livestream in de hal van het Rembrandthuis aan het werk zien. Later zal Mills in cultuurhuis De Brakke Grond reflecteren op de werksessie. 

Scheepsbouwloods
In de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf vindt tijdens ADE een drieluik plaats met, als we organisator DGTL mogen geloven, de 'undisputed elite soldiers of the underground dance scene'. In de oude loods worden onder andere Bonobo, Mount Klimbie, Jamie Jones en Patrice Bäumel opgesteld. 

Zwemfeestje
Het Marnixbad wordt voor het eerst in de geschiedenis van het zwembad omgetoverd tot een club, waar een poolparty zal plaatsvinden. Het feest, dat op 17 oktober plaatsvindt, wordt gehost door de jonge Amsterdamse DJ Sam Feldt. Kaarten voor de poolparty zijn niet te koop. Via Facebook en andere sociale media maakt de DJ bekend hoe een entreebewijs te bemachtigen is. 

Lees ook: Marnixbad wordt club tijdens ADE

Alcoholvrij
Alcoholvrij feesten kan ook, een andere primeur tijdens het ADE. Jongeren onder de 18 jaar kunnen tijdens 'We Are The Future' terecht in de Heineken Music Hall. Voor een non-alcoholisch drankje, maar voor een verder volwassen line-up. DJ's als Sunnery James & Ryan Marciano en Blasterjaxx zullen behalve te horen, ook te ontmoeten zijn in een speciale meet & greet-ruimte.

Lees ook: Alcoholvrij feest voor jongeren tijdens ADE