Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arena krijgt 50 miljoen euro kostende facelift

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 17.41 uur · Foto: Soeters van Eldonk architecten.

De Amsterdam Arena krijgt een flinke facelift, het stadion zal voor vijftig miljoen euro worden verbouwd.

Vooral het uiterlijk van de Arena zal op de schop gaan. Zo krijgt het gebouw een meer bolle vorm. De inspiratie voor het nieuwe ontwerp, komt uit Duitsland. 'Uiteindelijk gaat het stadion op een grote kaas lijken met op zes plekken inkepingen waar de trappenhuizen het dak schragen. Het gaat een beetje lijken op de Allianz Arena van Bayern München,' zegt directeur Henk Markerink tegen Het Parool.

Hoewel de verandering ingrijpend is, en zelfs de grootste verbouwing sinds de opening in 1996, zal het aantal zitplaatsen (53.000) gelijk blijven. Begin volgend jaar gaat de verbouwing aan de oostkant van start. Het geld voor de renovatie komt uit een hypotheek en eigen middelen. 

Een van de redenen voor de verbouwing is dat vier wedstrijden van het het EK in 2020 in de Arena gespeeld zullen worden. Ook moet het meer comfort gaan bieden aan supporters en bezoekers van evenementen. Zo komen er meer liften, roltrappen, toiletten en cateringpunten. 

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Zo komen er zonnecellen in de gevel, en wordt er regenwater opgevangen voor het doorspoelen van toiletten. Ook Ajax is tevreden met de plannen. 'De plannen van de Arena passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Met deze aanpassingen is de Arena, net zoals bij de opening in 1996, haar tijd weer ver vooruit', zegt Edwin van der Sar.