Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Kampeerders zelfbouwkavels ingehuurd voor lucratieve doorverkoop'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 18.14 uur

GroenLinks wil dat er een anti-speculatiebeding komt voor nieuw uit te geven zelfbouwkavels. De partij dient daarvoor vanmiddag tijdens de gemeenteraad een motie in.

De kwestie is aangekaart door raadslid Jorrit Nuijens. Hij heeft signalen dat er op grote schaal ontwikkelaars of mensen worden ingehuurd om te kamperen op de zelfbouwcamping. Na het verkrijgen van de grond wordt de zelfbouwwoning gebouwd maar direct daarna weer doorverkocht, vaak met flinke winst.

Lees ook: Zelfbouwkavels Noord: 'dromers' wachten zes weken
 
In de motie laat Nuijens weten dat: 'deze vorm van mini-ontwikkelen van één of enkele woningen met als doel om winst te maken niet slecht hoeft te zijn maar het zelfbouwaanbod is daar niet voor bedoeld.' De afgelopen jaren is de belangstelling voor de zelfbouwkavels steeds verder toegenomen.
 
Zo verblijven er sinds eind augustus ruim 70 mensen op een zelfbouwcamping aan de Papaverweg in Noord voor nog uit te geven grondkavels. Mensen moeten zes weken lang kamperen voordat ze de grond toegewezen krijgen. 
 
Nuijens wil dat er een einde komt aan de speculatie: 'Zelfbouwkavels zijn bedoeld voor Amsterdammers die hun eigen huis bouwen, en daar gaan wonen. Niet om met winst door te verkopen. De wethouder moet ingrijpen met een stevig anti-speculatiebeding.'