Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie op de Dam: 'Stad kan niet voor eigen inwoners zorgen, laat staan voor vluchtelingen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2015, 19.40 uur · Foto: Facebook / Recht op Stad

'Als het stadsbestuur niet voor de eigen bewoners kan zorgen, hoe kan het dan wel voor de vluchtelingen die hier worden opgevangen, zorgen?'. Die vraag staat morgenavond centraal tijdens het protest 'Recht op stad', dat om 19:00 uur zal plaatsvinden op de Dam.

'De stad is van iedereen, dus ook van de armen en van de vluchtelingen', roept de organisatie op tot een 'rechtvaardig woonbeleid'. 'Het stadsbestuur dient pal te staan voor de grootst mogelijke mix, waardoor niet alleen mensen of organisaties met geld, maar iedereen een kans maakt zich te vestigen op een plek naar keuze'. En het gaat de demonstranten niet alleen om het woonbeleid. 

Het protest gaat om een 'rechtvaardiger Amsterdam' in het algemeen, om recht op samenleven, kennis en onderwijs, autonomie en cultuur. Al die facetten van het stadsleven worden volgens 'Red de stad' ondermijnd door schaalvergroting, commercialisering en bezuinigingen. Daarnaast maakt de organisatie zich ook zorgen om de vluchtelingenopvang in de stad.  

Zo vragen de demonstranten zich af hoe tijdelijk die opvang is en stellen ze dat er te veel geleund wordt op particuliere initiatieven voor de realisatie ervan. Verder zijn ze van mening dat omwonenden slecht geïnformeerd worden over de vluchtelingenopvang. Op Facebook geven enkele honderden mensen aan bij het protest aanwezig te zijn.