Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente gaat tóch damherten schieten in Waterleidingduinen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 18.40 uur

De stad gaat tóch damherten afschieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Al een tijdlang wordt er gediscussieerd over het doden van de dieren, waarvan de populatie nu zo groot is, dat het slecht is voor de biodiversiteit.

Volgens verantwoordelijk wethouder Udo Kock (D66, Financiën en Water) is het noodzakelijk om de herten af te schieten. De komende maanden zal een aantal aanvullingen gedaan worden op het zogenoemde provinciale Faunabeheerplan. Vanaf januari kunnen vervolgens vergunning aangevraagd worden om de dieren te doden. Een motie van de Partij voor de Dieren, om het afschieten te voorkomen, kon vandaag niet rekenen op een meerderheid.

In 2013 stond het onderwerp ook op de agenda, toen werd uiteindelijk besloten tot 'reactief beleid'. Daarmee wordt bedoeld dat Waternet zieke dieren en beesten die lijden, kon afmaken. Dat bleek echter niet voldoende om de groei van de populatie te remmen: in de afgelopen twee jaar is het aantal herten in de Waterleidingduinen gegroeid van 1650 naar 3000. Kock ziet daarom geen andere optie dan 'actief beheer': het afschieten van de beesten. 

Lees ook: Raadsleden bezoeken damherten in Amsterdamse Waterleidingduinen