Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krapte op woningmarkt dwingt gemeente tot bouwen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2016, 18.34 uur

Een rij wachtenden, die zes weken in caravans en tenten verblijft in afwachting van een zelfbouwkavel in Noord, lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en onbetaalbare huur- en koopwoningen. In elk segment is er krapte op de woningmarkt in de stad. En dus moet er bijgebouwd worden, per jaar zo'n 5000 woningen.

Vijf jaar geleden werden alle gemeentelijke bouwprojecten in de stad stilgelegd. Door de crisis en het instorten van de kantorenmarkt, was er simpelweg niet voldoende geld om bouwprojecten te bekostigen. Slechts noodzakelijke projecten en een aantal opdrachten die al bekostigd waren, vonden doorgang. Zo'n 200 ambtenaren verloren hun baan en moesten buiten de gemeente op zoek naar werk.

Hoe anders is de situatie nu. Om te voorkomen dat de Amsterdamse woningmarkt bezwijkt onder de druk, moet er bijgebouwd worden. Per jaar zo'n 5000 woningen, die voornamelijk in Noord, Nieuw-West en Oost terecht zullen komen. Het grootste deel van de woningen zal gebouwd worden door particuliere vastgoedbedrijven, waar dat vroeger nog de corporaties waren. 

'Er worden genoeg koop- en huurwoningen voor de vrije markt gebouwd, maar mensen met een kleine beurs krijgen het moeilijk, als we geen woningen voor hen bijbouwen', zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Helaas zal het bouwen van sociale huurwoningen de krapte in die sector niet oplossen, daarvoor worden er onvoldoende nieuwe woningen gebouwd.