Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Coke-killer' niet herkend maar toch langer vast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 oktober 2015, 19.41 uur

Flip S., de man die ervan wordt verdacht dat hij witte heroïne heeft verkocht als cocaïne, blijft voorlopig in de cel. De rechtbank gaat mee met het relaas van de officier van justitie, die meent dat er nog voldoende aanleiding is om de 42-jarige verdachte langer vast te houden.

Voorafgaand aan de zitting maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat een fotoconfrontatie met toeristen die de heroïne hadden gekocht, niet tot herkenning van de verdachte heeft geleid. Het betrof zes slachtoffers uit Australië, Ierland en Engeland. Desondanks houdt de officier vast aan de eerder vastgestelde verdenkingen; moord op drie Britse toeristen en poging tot moord of doodslag op twaalf anderen.

Lees ook: Getuigen herkennen 'coke-killer' Flip S. niet

De toeristen kochten de drugs in de veronderstelling dat ze cocaïne kregen. Dit kostte aan drie Britse toeristen het leven, zeker twintig anderen raakten onwel. Volgens het OM bemoeilijkt het drugsgebruik de herinnering en zijn de kopers maar kort in contact geweest met de dealer, niet wetende dat ze bijna een jaar later met een foto van hem zouden worden geconfronteerd. De officier noemde het verder opvallend dat sinds zijn aanhouding er voor zover bekend geen nieuwe slachtoffers meer zijn gevallen.

Lees ook: Coke-killer is terug: drie Deense toeristen onwel na gebruik witte heroïne

S. meldde zich begin april zelf bij de politie, nadat op camerabeelden was gezien dat hij in februari witte heroïne verkocht aan drie Denen. Het OM oordeelde dat alleen op basis hiervan al voldoende reden is de verdachte langer vast te houden. Hij wist volgens de officier dat er incidenten waren geweest met witte heroïne, met de dood tot gevolg, en had het spul dan ook moeten testen. Hij heeft hierdoor 'bewust het risico aanvaard' dat het mis kon gaan.

S. ontkent vanaf het begin dat hij wist dat hij witte heroïne verkocht als cocaïne. Volgens zijn advocaat gebruikte hij zelf geen drugs en kon hij het spul daardoor ook niet testen. Bovendien waren de Denen ervaren gebruikers, zei de raadsman, die wisten hoe coke eruit ziet.