Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuilniswagens Zuid krijgen 360° camera's tegen dode hoek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2015, 09.29 uur

Een primeur voor vuilniswagens in stadsdeel Zuid. In totaal drie wagens worden bij wijze van proef uitgerust met een camerasysteem, dat de chauffeurs een volledig beeld moet geven van alles dat zich rondom hun wagen afspeelt.

De vuilniswagens worden uitgerust met het systeem onder andere na de dood van een 7-jarig meisje in 2013. Zij kwam met haar fietsje onder een vuilniswagen terecht en overleed aan haar verwondingen. Al eerder werden de vuilniswagens in Zuid uitgerust met boordcomputers die het rijgedrag van chauffeurs monitoren. 'Tien, twintig procent van de chauffeurs verpest het voor de rest', zei Paul Slettenhaar van Stadsdeel Zuid daar eerder over.

Het systeem 360 Ommnivue bestaat uit vier groothoekcameralenzen die op de vuilniswagen worden gemonteerd, schrijft De Telegraaf. Via een computer worden alle beelden samengevoegd tot één bovenaanzicht van de vrachtwagen. Vanuit de cabine kan straks iedere chauffeur precies zien wat er rondom zijn wagen afspeelt. Volgens de fabrikant van het systeem verdwijnt de dode hoek voor de vuilniswagenchauffeurs volledig.

De vuilniswagens zouden dus een stuk veiliger moeten worden, maar volgens Slettenhaar hebben mensen ook zelf een verantwoordelijkheid. 'Al eerder hebben we onze routes zo aangepast dat ze schoolomgevingen mijden tijdens aanvangstijden en maken we gebruik van andere geavanceerde hulpmiddelen. We blijven investeren in verkeersveiligheid, maar ik doe ook een beroep op de verkeersdeelnemers om oplettend te zijn wanneer een vuilnisauto verschijnt'.