Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD wil gebruik bodycams uitbreiden, GroenLinks juist niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 oktober 2015, 20.27 uur

De Amsterdamse politie gebruikt steeds vaker een bodycam. Een klein cameraatje dat op het lichaam van agenten bevestigd is dat alles wat ze doen vastlegt.

De VVD staat er volledig achter en wil bodycams vaker gaan inzetten, terwijl GroenLinks twijfels heeft en vragen gaat stellen aan de burgemeester. 'Zo zijn wij ook hun perspectief. Zo zien we ook waar zij mee te maken hebben. Wat er op hen afkomt, en waarom zij handelen zoals zij handelen', zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgoz. 

Veel vragen voor GroenLinks
GroenLinks is minder enthousiast. 'Op zich valt er wel wat voor te zeggen dat de politie bodycams draagt, al is het niet in de laatste plaats omdat we dan een beetje in de gaten kunnen houden hoe aanhoudingen nou lopen. Maar ik wil dan ook weten van de burgemeester hoe we met die gegevens omgaan. Hoe lang blijft dat nou bewaard, wordt dat opgeslagen, hoe gaat dat, wat zijn de regels met betrekking tot privacy als die filmpjes op internet worden gezet?' Vragen, vragen, vragen dus voor GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. 

Rotterdams voorbeeld
In Rotterdam wordt het publiceren op Youtube al een stuk grootser aangepakt, zoals in deze video van een achtervolging te zien is. Daarnaast worden daar vanaf aankomende week met hulp van de gemeente Rotterdam pizzakoeriers uitgerust met een bodycam om overvallers af te schrikken, iets wat van de VVD ook in Amsterdam mag gebeuren.

Oude Omaatjes
En ze gaan nog een stapje verder. Want Yesilgoz zou het liefst zien dat ook toezichthouders en handhavers worden uitgerust met een bodycam. 'Want ik denk dat camera's ook een groot preventief effect hebben', zegt het VVD-raadslid. Maar ook hier is GroenLinks voorzichter mee. 'Als we nou pizzakoeriers gaan uitrusten met camera's, wat is dan het volgende? Oude omaatjes, dat is natuurlijk ook een risicogroep. Dus ik heb daar echt grote twijfels bij en ik vind dat we daar als Amsterdam echt absoluut niet in mee moeten gaan werken', aldus Groot Wassink.