Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeenteambtenaar liet verduisterd gemeentegeld goed rollen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 17.11 uur · Foto: Landelijk Parket

De gemeenteambtenaar die samen met zijn partner verdacht wordt van grootschalige verduistering van miljoenen euro's Amsterdams gemeentegeld, liet het geld goed rollen.

Met een geraffineerde constructie werd er via allerlei bankrekeningen miljoenen euro's gemeentegeld overgemaakt die uiteindelijk bij de twee terechtkwamen. En zij gaven het uit aan dure auto's, speedboten, sieraden, weekendjes weg, gokken en andere luxe goederen. In het huis en enkele opslagplaatsen zijn onder andere een BMW en dure sigaren in beslag genomen. De gemeente heeft beslag gelegd op alle bezittingen en banktegoeden van de twee. 

Lees ook: 'Frauderende ambtenaar verduisterde miljoenen euro's'

De zaak kwam volgens het Landelijk Parket eigenlijk per toeval onder de aandacht. Een politiemedewerker zag op internet een dure speedboot die te koop werd aangeboden. Dat dezelfde aanbieder ook meerdere speedboten, dure auto's horloges en andere dure producten te koop had staan, was reden voor een onderzoek door het Landelijk Parket. 

Zo bleek er 600.000 euro over te zijn gemaakt naar de rekening van het bedrijf van de vrouw. Ook een transactie van 1,9 miljoen naar hetzelfde bedrijf was verdacht, in beide gevallen waren er geen goederen of diensten geleverd. Het paar werd uiteindelijk vorige maand aangehouden op verdenking van witwassen.

Het Bureau Integriteit van de gemeente heeft ook een onderzoek ingesteld, er is inmiddels aangifte is gedaan van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering. De ambtenaar is geschorst en zit net als zijn partner nog altijd vast.