Stad

Oprichter XS4ALL en Digitale Stad Felipe Rodriguez overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 15.27 uur · Foto: Wikicommons

Whatsapp

Felipe Rodriquez, de oprichter van internetprovider XS4All, is na lang ziek te zijn geweest overleden. Dat maakte het bedrijf, dat in 1998 werd ingelijfd door KPN vandaag bekend.

'Het internet in Nederland heeft een van zijn grondleggers verloren', aldus XS4All. 'Felipe heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland.' De op 6 februari 1969 geboren Rodriquez richtte de onderneming, de eerste internetaanbieder voor particulieren, in 1993 op. 

De Digitale Stad, gestart in 1994, was ook een concept uit de hoge hoed van Rodriguez. Het groeide uit tot de eerste internetgemeenschap waar Amsterdammer eigen pagina's konden aanmaken om te praten over de stad. 'Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema’s die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen. En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was.'

 In 1997 vertrok Rodriquez bij het bedrijf en was daarna onder meer lid van een werkgroep van de Europese Commissie die illegaal en schadelijk materiaal op internet aan de kaak stelde. Ook was hij adviseur van de PvdA over internetwetgeving.

Whatsapp