Start van hoofdcontent

Stad

nl

Te koop: Zes karakteristieke woontorens met ruime binnentuinen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 oktober 2015, 14.22 uur · Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Partijen met grote plannen en een goed gevulde portemonnee kunnen hun bod voorbereiden. Het Rijk heeft een enorm complex met zes grote karakteristieke torens op een gewild stuk grond bij Over-Amstel te koop gezet. Juist, de Bijlmerbajes.

Het 'Bijlmerhotel' wordt nu nog gewoon bewoond door gedetineerden maar in juli 2016 is het de bedoeling dat de gevangenis dan echt gaat sluiten. Net als andere gevangenissen in de stad overigens, de locatie aan de Havenstraat is inmiddels gesloten en ook de PI aan de Tafelbergweg staat op de lijst. Daarvoor in de plaats wordt er in Zaanstad gebouwd aan een nieuwe gevangenis. 

Lees ook: Bijlmerbajes gaat in 2016 dicht

Nu de sluitingsdatum dichterbij komt, is de tijd gekomen de verouderde Bijlmerbajes (bouwjaar 1978) te koop aan te bieden. Het totale complex is een dikke zeven hectare groot, 'woonoppervlakte' beslaat 84.860 vierkante meter.

'Het complex bestaat uit zes torens van twaalf lagen hoog, een voorgebouw (entree en kantorencomplex), een verbindingsstraat (Kalverstraat), een parkeergarage voor personeel en bezoekers van de PI en 20 dienstwoningen', zo schrijft het Rijksvastgoedbedrijf op zijn website.

Amstelkwartier
De start van de verkoopprocedure staat gepland voor 1 april 2016 en zal in december van dat jaar eindigen. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat er vanuit dat het gehele terrein inclusief alle gebouwen in één keer wordt verkocht aan een marktpartij. Het is de bedoeling dat het gebied getransformeerd wordt tot een nieuw stuk stad.

Met de transformatie van het gevangeniscomplex krijgt het vernieuwde Amstelkwartier zo langzamerhand vorm. De nieuwe stadswijk is vol in aanbouw en zal straks plaats bieden aan zo'n 3000 woningen.