Stad

Protest tegen jeugdloon: 'Rutte be like zakgeld tot je 23e'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 oktober 2015, 16.17 uur

Whatsapp

Zo'n 1.000 jongeren liepen vandaag, gesteund door landelijke en lokale politici, onder het motto ‘F*CK HET JEUGDLOON’ een mars door de binnenstad.

De jongens zijn boos omdat ze vaak worden afgescheept met een jeugdloon van zo’n vijf euro per uur en dat is voor velen te weinig om op eigen benen te staan. De gemeenteraad is voornemens om de stad 'jeugdloonvrij' te maken, een voorstel daartoe kan op een meerderheid rekenen in de raad.

Het voorstel om volwassen loon vanaf 18 te betalen heeft niet alleen betrekking op werknemers die bij de gemeente in dienst zijn. Ook aan leveranciers waar de gemeente Amsterdam diensten van afneemt, wil de stad als voorwaarde stellen dat zij 18-plussers geen jeugdloon, maar een normaal loon betalen.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk: 'Laat de landelijke politiek dit fantastische initiatief omarmen. Zodat niet alleen jongeren die direct of indirect bij de gemeente Amsterdam werken een volwassen loon krijgen, maar ook de vakkenvuller Delfzijl of een fastfoodmedewerker in Middelburg. Laten we alle honderdduizenden werkende jong volwassen in Nederland geven waar ze recht op hebben: gelijk loon voor gelijk werk.’

Whatsapp