Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Tussen 30 tot 60 procent kavels uitgegeven aan niet-bewoners'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 oktober 2015, 19.59 uur

Zes weken lang moesten 120 Amsterdammers kamperen om hun favoriete kavel te bemachtigen. Want wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar is dit nou wel zo'n eerlijke manier?

Wekenlang bivakkeerden ze in caravans, tenten en omgebouwde busjes op een braakliggend terrein aan de Papaverweg in Noord. Vanochtend was dan eindelijk de uitgifte. Er werden allerlei kavels vergeven, zoals op locaties aan het IJ, het Amstelkwartier en zelfs in Rotterdam. Voor de laatste locatie was iets minder animo, maar dat zelfbouw in de lift zit, mag duidelijk zijn.

Lees ook: Zelfbouwkavels Noord: 'dromers' wachten zes weken

Toch is er veel kritiek op het systeem. Zo gaan er geruchten dat mensen anderen voor hun kavel laten wachten. 'GroenLinks krijgt heel sterk de signalen tussen de 30 en 60 procent van de uitgegeven kavels niet aan mensen worden uitgegeven die hier gaan wonen', zei GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens. 'En dat is echt niet waar deze kavelmarkt voor is bedoeld.'

Voor wie wel zelf een aantal weken kampeert voor een kavel is het ook geen fijn systeem. 'Ik ben zelf zelfstandig ondernemer, ik heb een restaurant. Voor mij is het heel erg moeilijk om dan zo lang daar te kunnen zijn', vertelde een man, die vandaag te horen kreeg dat hij een woning aan het IJ mag gaan bouwen. 

Evaluatie
Wethouder Ivens beloofde dat het systeem binnenkort geëvalueerd gaat worden. 'Na vijf jaar is het een goed moment om eens te kijken, willen we het wel op deze manier blijven doen, of zijn er andere manieren om het slimmer te doen.'