Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verbod op bierfietsen in stadscentrum: Hamburg doet het

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 oktober 2015, 18.08 uur · Foto: Dave

Wat in Amsterdam ondanks petities en protesten maar niet wil lukken, is bij onze oosterburen wél gelukt. Na jaren van procederen verdwijnt de bierfiets uit het Hamburgse straatbeeld.

Dat meldt de Hamburger Morgenpost. In hoger beroep oordeelde een Duitse rechter dat de fietskarren definitief verboden mogen worden. Een verhuurder van de fietsen laat het er niet bij zitten en zegt tegen het blad dat hij ernaar zal streven een speciale vergunning te krijgen. 'Desnoods voor een bierfiets zonder bier. Het gaat onze klanten namelijk niet om de alcohol, maar om het bewegen'.

Al in 2012 werden de bierfietsen in Hamburg verboden, omdat ze niet gericht zijn op verplaatsing, maar gezien moeten worden als een evenement op straat. Ondernemers konden de karren echter op de weg houden, zolang niet alle juridische mogelijkheden benut waren. Na het hoger beroep, eerder deze week, zijn er geen juridische vervolgstappen meer mogelijk.

Afgelopen vrijdag hield de politie een eerste bierfiets staande, die ondanks het verbod, toch de weg opgegaan was. De maatregel geldt voorlopig alleen voor het centrum van Hamburg, maar ondernemers geven aan dat het exploiteren van de bierfietsen buiten het stadshart niet rendabel is. Ook hier is er veel onvrede over de 'ordinaire' bierfiets, maar het is nog niet duidelijk of het vervoersmiddel van straat zal verdwijnen.