Start van hoofdcontent

Stad

nl

Laatste dokterspraktijk op de Wallen moet wijken voor commercie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 oktober 2015, 19.29 uur

Prostituees, ondernemers die en zaak hebben in het Wallengebied, maar ook gezinnen die in de buurt wonen. De ruim 3.000 patiënten van de Wallendokters, zoals de laatste huisartsenpraktijk in de rosse buurt liefkozend genoemd wordt, komen uit alle maatschappelijke geledingen. Alleen een wonder kan dokterspraktijk Heijnen & De Meij behouden.

De eigenaar van het pand aan de Oudezijds Voorburgwal heeft namelijk andere plannen met zijn vastgoed en eigenlijk is de locatie ook niet meer geschikt voor de Wallendokters. Hun praktijk groeide de laatste jaren flink, waardoor ze een groter pand nodig hebben. En dat, zo kunnen we na zeven jaar zoeken wel constateren, is er niet in de buurt. Beschikbare panden zijn of niet geschikt, of te duur.

Begin januari moeten de artsen hun huidige pand opleveren. Als er voor die tijd niets gevonden is, zullen patiënten buiten de Wallen op zoek moeten naar een nieuwe dokter. Een ramp, volgens SP-raadslid Nelly Duindam: 'Als mensen niet in hun eigen buurt naar de dokter kunnen, dan wordt de drempel om dat te doen, hoger. Het werkt niet als je twee kilometer moet reizen voor een doktersbezoek. Sommige mensen kunnen dat niet'.

De socialisten hebben schriftelijke vragen gesteld en willen dat burgemeester en wethouders alles op alles zetten om de Wallendokters te behouden. Of dat gaat lukken, is de vraag. En bovendien: de tijd dringt.