Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB staakt: donderdagochtend geen bussen, metro's en trams in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 oktober 2015, 19.49 uur · Foto: Jos van Zetten

Donderdagochtend rijdt er geen openbaar vervoer in de stad. Tussen 05:00 uur en 08:30 uur wordt er door medewerkers van het GVB gestaakt, uit onvrede met een verslechtering van hun pensioen.

En dus rijden er geen bussen, trams en metro's, zo meldt FNV. 'Deze werknemers zijn woedend', zegt vicevoorzitter Ruud Kuin van de vakbond. 'Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt vijftien procent van hun pensioenopbouw afgehaald'.

Het loonvoorstel van de overheid is omstreden. Alle 2.8 miljoen mensen die bij pensioenfonds ABP zijn aangesloten, worden getroffen. Volgens de overheid is de korting noodzakelijk omdat het pensioenfonds anders in de problemen komt. Een woordvoerder van het GVB laat weten dat er één uitzondering is: de ponten over het IJ zullen wel gewoon varen.

'Wij beseffen dat het heel vervelend is voor onze reizigers. Het GVB is geen partij in deze, maar begrijpt dat de medewerkers zich zorgen maken om hun pensioen', is in een reactie te lezen. 'Het GVB heeft juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat de we stakingsactie hebben te respecteren'.