Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Festivaldirecteur: 'ADE blijft nog 20 jaar aan de top'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 oktober 2015, 23.17 uur · Foto: Willeke Machiels / ADE

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is met een recordaantal van 365.000 feestgangers zeer succesvol. De jubileumeditie van het vijfdaagse festijn was grootser dan ooit. Dat zei festivaldirecteur Richard Zijlma zondag tegen entertainmentdienst BuzzE. Wat hem betreft blijft het Amsterdamse danceplatform ook de komende twee decennia leidend in de internationale scene.

'We hebben ADE in twintig jaar stapje voor stapje uitgebreid en zullen altijd blijven ontwikkelen. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld voor het eerst ADE Beats, een programma rond hiphop, en ADE Sound Lab over de technologische evolutie van geluid. We zullen altijd zoeken naar vernieuwing en naar wat we nog kunnen toevoegen. Zo zijn we wereldwijd de belangrijkste ontmoetingsplek geworden voor professionals uit alle mogelijke hoeken van de sector.'

Zaterdagnacht was het drukste moment, waarop volgens de organisatie in totaal zo’n 180.000 mensen tegelijk aan het dansen waren. Het grootste evenement was het tweedaagse Amsterdam Music Festival in de ArenA, dat zowel op vrijdag als zaterdag was uitverkocht. De politie zegt dat op beide dagen in de stad ongeveer honderd mensen zijn aangehouden, voornamelijk vanwege het bezit van harddrugs.

In de strijd tegen overmatig drugsgebruik trok de ADE-organisatie dit jaar nauw op met de gemeente, politie en Jellinek. Met extra voorlichting werden de Nederlandse en internationale bezoekers gewezen op de gevaren van drank- en drugsmisbruik en hun eigen verantwoordelijkheid daarbij. De drugstestlocatie van Jellinek verplaatste voor de gelegenheid naar het centrum van de stad en bleef extra lang open. Een woordvoerster zei dat er geen 'foute drugs' zijn gevonden.