Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bed-, bad-, brood-opvang vol, asielzoekers tussen wal en schip

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 oktober 2015, 19.32 uur

De bed-, bad-, brood-regeling van de gemeente voor uitgeprocedeerde asielzoekers zit vol. Een groep van 35 vluchtelingen die in voormalig verpleeghuis Wittenberg zat, meldde zich bij het loket. Maar ze kregen daar te horen dat er geen plek meer was.

De gemeente geeft aan dat er geen nieuwe plekken meer bij komen. De groep met 35 uitgeprocedeerde asielzoekers verbleef bijna een jaar in het voormalig verpleeghuis Wittenberg. Tot ze daar dit weekend weg moesten. Ze klopten aan bij het Loket Vreemdelingen voor de bed-, bad-, brood-regeling. 

De uitgeprocedeerde asielzoekers worden nu opgevangen door de protestantse diaconie. Ze verblijven in de kelder van het Corvershof in het Centrum. 'We doen een beroep op de gemeente en op de burgemeester. Vang deze mensen alsjeblieft op. Sommige van deze mensen zwerven al drie jaar door de stad en ze willen graag opgevangen worden. Ze willen graag verder met hun leven. Deze mensen moeten geholpen worden op dit moment', zegt Paul van Oosten van de protestantse diaconie. 

Lees ook: Voorlopig geen nieuwe asielzoekers opgevangen in Amsterdam

Maar de gemeente is bang voor een aanzuigende werking en zal dus geen nieuwe opvangplekken openen in de stad. Er wordt vast gehouden aan de huidige 135 plekken. Een grote groep vluchtelingen valt dus tussen wal en schip. De gemeente gaat nu kijken of deze groep in andere gemeenten opgevangen kan worden. Maar omdat ook de provincie zoekt naar opvang voor grote groepen Syriërs is die kans niet groot.