Start van hoofdcontent

Stad

nl

Turkse en Koerdische organisaties roepen gezamenlijk op tot kalmte

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 oktober 2015, 22.02 uur · Foto: Fahri Karalik

Verschillende Turkse en Koerdische belangenverenigingen hebben maandag een verklaring naar buiten gebracht waarin ze oproepen de kalmte te bewaren. Woensdag kunnen Turkse Amsterdammers stemmen voor een nieuwe Turkse regering.

De verklaring kwam er op initiatief van burgemeester Van der Laan. 'Alle ondertekenaars verzetten zich tegen het importeren van spanningen vanuit Turkije naar Amsterdam. Wij willen voorkomen dat verschillende groepen Amsterdammers tegenover elkaar komen te staan. Wij hebben allemaal onze eigen achtergrond en ons eigen verhaal, maar wat ons verbindt is dat wij allemaal Amsterdammer zijn', zo staat er in de verklaring te lezen.

'Gezamenlijk zijn wij verantwoordelijk voor een prettige en veilige samenleving. Dat betekent dat wij de rechten van anderen respecteren en bescherming willen bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Wij verwerpen alle vormen van agressie, inclusief bedreigingen en intimidaties op de sociale media. Wij vragen iedereen, en in het bijzonder onze achterbannen, een bijdrage te (blijven) leveren aan het verminderen van spanningen.'

De spanningen tussen Koerden en Turken lopen op in Turkije. Zo was er vorige week nog een bloedige aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara waarbij 102 doden vielen. Op het moment van de aanslag was er een pro-Koerdische demonstratie in de stad aan de gang. 

De verklaring is ondertekend door negen Koerdische en Turkse verenigingen, waaronder de Turkse Arbeidersvereniging Nederland en de Federatie van Koerden in Nederland.