Start van hoofdcontent

Stad

nl

Compilatie: Veertig aanhoudingen na ontruiming kraakpand Singel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 oktober 2015, 02.04 uur

Tientallen krakers hebben vanavond rond 20.30 uur een pand aan het Singel gekraakt. De groep, bestaande uit zo'n 35 krakers, probeerde eerst de deur van het pand te forceren, maar wist uiteindelijk via een kelderraampje naar binnen te gaan.

Inmiddels heeft de politie het pand omsingeld en proberen zij de krakers uit het pand te halen. Krakers scanderen ondertussen teksten als 'Het kraken gaat door!'.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de kraak onrechtmatig is, omdat het pand gewoon in gebruik is. Het monumentale pand wordt momenteel verbouwd, er zou een bouwaanvraag lopen bij monumentenzorg.

UPDATE 21.30 uur:
Naar schatting zijn zo'n twintig krakers inmiddels uit het pand gehaald. Een deel van de krakers zit echter nog in het pand. Het pand zal vannacht worden bewaakt.

UPDATE 22.00 uur:
De architect die het pand verbouwt laat aan AT5 weten erg blij te zijn met het snelle handelen van de politie. Zo'n tien minuten na de kraak ging de politie over tot het ontruimen van het pand. De architect wist het papierwerk van de bouwaanvraag te overhandigen, waarna de politie over kon gaan tot ontruiming.

UPDATE 22.20 uur:
De politie heeft circa veertig aanhoudingen verricht na het ontruimen van het pand aan het Singel. Een deel van de krakers zaten enige tijd met boeien om op straat. Zij zijn zojuist afgevoerd door de politie. Terwijl de krakers werden afgevoerd, scandeerden sympathisanten teksten als 'Het kraken gaat door!'.

UPDATE 22.25 uur:
Het pand wordt met houten panelen dichtgeschroefd.

abc5media_video_1