Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad moet zorgen voor gebouw islamitische school

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 oktober 2015, 13.50 uur

Het stadsbestuur moet uiterlijk 1 augustus 2017 een gebouw ter beschikking stellen voor de brugklassen van een nieuwe islamitische scholengemeenschap.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. Hiermee heeft zij definitief een einde heeft gemaakt aan een langlopend geschil tussen het gemeentebestuur en de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De stichting vroeg het gemeentebestuur om huisvesting voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap aan de Jacob Geelstraat, waar eerder het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd. Het gemeentebestuur wees dit verzoek af in november 2012 en verklaarde het bezwaar van de stichting tegen deze afwijzing tot twee maal toe ongegrond.

186 brugklassers
De stichting wilde aanvankelijk dat er een gebouw kwam met plek voor duizend leerlingen, maar daar gaat de bestuursrechter niet in mee. De verwachting dat er 186 brugklassers komen is wel realistisch, zegt de bestuursrechter. De stichting heeft niet duidelijk gemaakt of en hoeveel leerlingen vanuit andere scholen zouden "instromen" in de tweede en hogere klassen.

Een woordvoerder van wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) laat in een reactie weten: 'De wethouder heeft kennis genomen van de uitspraak en gaat zich beraden over hoe ze gevolg gaat geven aan dit besluit.'