Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Wallen in de jaren 60: 'Politie hoefde niets te doen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 oktober 2015, 20.19 uur

Vroeger was alles beter en volgens Tonia, Joke en Jan de Bollebakker geldt dat zeker voor de Wallen. De oud-bordeelhouder en hoerenmadammen komen allemaal aan het woord in het boek De Wallen in de jaren Zestig. Bollebakker bracht schrijver Raoul Serree in contact met iedereen die er toen te vinden was, van postbode tot pooier.

'Dat is mijn hoerenkast geweest', zegt De Bollebakker terwijl hij kijkt naar het bekende Casa Rosso op de Wallen. 'Dat had ik nooit moeten verkopen, dat is stom geweest. Nu is het niks meer, er wonen allemaal yuppen, er is geluidsoverlast, die man wil een discotheek beginnen, een nachtclub.'

De Wallen in de jaren zestig waren dus totaal anders. 'De hoerenmaddammen hadden de taak om meisjes aan te nemen, de kasten schoon te maken, een bakkie thee en een broodje te geven', legt voormalig hoerenmadam Tonia uit. 'In de jaren zestig hoefde de politie niets te doen. Als je toen een beetje kapsones had, dan pakten ze je beet, zetten ze je even binnen en ging je met een nat pak naar huis', aldus De Bollebakker.

'Je had in die tijd ook wel loverboys, maar toen heetten ze penoze en pooiers. Het is wel zo dat de buurt nog aan elkaar gehecht was, dat is nu totaal verdwenen', aldus schrijver Serree.