Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocate Möllenkamp: 'Verdenkingen volstrekt onduidelijk'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 oktober 2015, 13.31 uur

De advocate van Hubert Möllenkamp, voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, heeft voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van zijn proces aangegeven dat de verdenkingen ten aanzien van witwassen en belastingfraude 'volstrekt onduidelijk' zijn. Ze vroeg de rechter dan ook deze punten in de dagvaarding te laten vervallen.

'Het is onvoldoende duidelijk wat het verwijt is en waartegen Möllenkamp zich moet verdedigen', zei raadsvrouw Petra van Kampen op de eerste dag van de behandeling, waar zeven dagen voor zijn uitgetrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Möllenkamp onder meer van het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Rochdale ontsloeg hem in 2009 en claimt miljoenen van hem.

Van Kampen wil verder dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard voor het feit dat haar cliënt meineed zou hebben gepleegd. Volgens justitie heeft Möllenkamp gelogen toen hij vorig jaar tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties onder ede verklaarde dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen. Volgens de advocate had hij deze vraag niet mogen krijgen omdat deze niet van belang was voor het onderzoek en het hem de kans op een eerlijk strafproces ontnam.

'Hij kon zich niet beroepen op zijn zwijgrecht en bevond zich daardoor in een dwangpositie. Voor het oog van de camera kon heel Nederland meekijken', zegt de advocate. De enquêtecommissie heeft bovendien ook geen aangifte gedaan van meineed, stelde Van Kampen. Het Openbaar Ministerie reageert vanmiddag op het verhaal van de advocate. Behalve Möllenkamp staan ook zijn vrouw en twee zakenpartners terecht. Zijn vrouw is niet op de zitting aanwezig.

Rechtzaak tegen Möllenkamp geschorst op verzoek van OM...wordt om 12:45 weer hervat.

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) October 22, 2015

Lees ook: Oud-bestuurder Rochdale vandaag voor rechter