Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Hamza B.: 'Je kunt dit niet in een halfuurtje beslissen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 oktober 2015, 19.23 uur

Schandalig. Zo noemt advocaat Gabriel Meijers, de advocaat van de gisteren in Marokko veroordeelde Hamza B., de gang van zaken. B. is in Marokko berecht voor zijn rol in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, omdat hij daar is opgepakt en Marokko geen onderdanen uitlevert. Justitie droeg de zaak daarom over, maar volgens Meijers is daarmee het recht op een eerlijk proces, geschaad.

De rechter in Tanger in Marokko veroordeelde B. in december al tot 20 jaar cel, omdat bewezen werd geacht dat hij een van de vluchtauto's bestuurde. Hij ging in hoger beroep en gisteren werd de zaak behandeld. De rechters hadden er slechts een halfuur voor nodig om tot een oordeel te komen. Opnieuw 20 jaar cel. En dat zit, volgens advocaat Meijers, niet in de haak. 'Het is een hele gecompliceerde zaak met technisch bewijs, met heel zwak bewijs, wat voor een dubbele uitleg vatbaar is. Je kunt dit niet in een halfuurtje met elkaar beslissen', zegt Meijers. 

Lees ook: Wederom twintig jaar cel voor Hamza B.

'Ik vind het opmerkelijk dat zo'n groot proces van twee moorden, een poging tot moord en een poging tot moord op twee motoragenten, er in een paar uur doorheen wordt gejast', zegt misdaadjournalist Paul Vugts. Hij was gisteren bij de rechtszaak in Tanger. 'Je krijgt sterk de indruk dat de rechters niet echt heel diep hebben hoeven nadenken en dat er vrij veel van tevoren al vast stond.'

Lees ook: 'Rechters Tanger mogelijk omgekocht door familie Hamza B.'

De zaak werd in september nog uitgesteld omdat de rechtbank en het hof beschuldigd werden van corruptie. Er zouden tonnen aan steekpenningen zijn aangenomen. Minister Ard van de Steur van Justitie vroeg om onderzoek, maar volgens Vugts zijn de verdenkingen - zonder onderzoek - van tafel geveegd en is de zaak doorgegaan. Vugts snapt dat het Nederlandse ministerie sterk wil optreden tegen Nederlandse Marokkanen die in Amsterdam een zwaar misdrijf plegen en vluchten naar Marokko. 'Alleen als je ziet met wat voor soort rechtsstaat je samenwerkt, dan kun je daar je wenkbrauwen wel bij fronzen.'

Lees ook: Hoger beroep Hamza B. weer uitgesteld

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat zij de zaak hebben overgedragen en dus niet verantwoordelijk zijn voor de behandeling van de zaak.