Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtszaak geeft bizarre inkijk in belevingswereld Rochdale-topman

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2015, 15.43 uur

Vandaag is de tweede dag van de in totaal zeven dagen van het proces tegen Hubert Möllenkamp, de voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale.

11.50 uur
Terwijl Möllenkamp nog tonnen aan Oudt verschuldigd is, koopt hij voor 220.000 euro een Bentley voor zijn vrouw. 'Dit moet ik even verwerken', zegt Oudt. 'Hier was het geld niet voor bedoeld.' En daar stopt het niet mee, Möllenkamp koopt in Monaco voor 70.000 euro aan juwelen. 'Óp een gegeven moment ging ik me ergeren aan de levensstijl van Hubert, terwijl ik nog zoveel geld van hem kreeg', zegt Oudt daarover.

Al met al kreeg Oudt nog 525.000 euro van Möllenkamp

— Martine Bakker (@Martine_AT5) October 26, 2015  
10.45 uur
Oudt maakte in juli 2005 drie ton over naar een Spaanse rekening van Möllenkamp en zijn vrouw. Dit was volgens Oudt een lening zodat Möllenkamp zijn villa daar kon renoveren, hij zou het geld na zijn pensioen terugbetalen zodra hij de beschikking had over de twee miljoen. Oudt zegt verder dat over de Mercedes die hij gegeven zou hebben: 'Zij vrouw vond hem zo mooi, zij leende hem.'

OM: waarom ging u niet naar een bank meneer Möllenkamp. Möllenkamp zegt dat hij bij bank al 2 hypotheken had lopen

— Martine Bakker (@Martine_AT5) October 26, 2015
10.30 uur
Mollenkamp en Oudt blijven het vergeven van steekpenningen ontkennen:

Volgens Oudt had hij het geld nodig voor de verbouwing van zijn Spaanse villa. Möllenkamp zou na zijn pensioen daarvan wonen.

— Martine Bakker (@Martine_AT5) October 26, 2015
10.15 uur
Möllenkamp: 'Die bedragen waren inderdaad heel hoog.'

Volgens Oudt was 't alg bekend dat Möllenkamp na z'n pensioen een gouden handdruk meekreeg van 1,9 milj. "Dat was heel gewoon in die tijd."

— Martine Bakker (@Martine_AT5) October 26, 2015

09.30 uur

Vandaag wordt er onder meer ingezoomd op de relatie tussen Henk Oudt van sloopbedrijf Steenkorrel en Möllenkamp. Oudt zou drie Mercedessen en 525.000 euro aan Möllenkamp hebben betaald in ruil voor grote sloopopdrachten. Bij aanbestedingen kwam sloopbedrijf Steenkorrel steeds als laagste aanbieder uit de bus en dat bedrijf bood ook fikse kortingen. In totaal is er voor 8,9 miljoen aan opdrachten aan Steenkorrel gegeven.

Climax langslepend schandaal

Möllenkamp moet zich verantwoorden voor de verdenkingen over het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Met zijn Maserati als dienstauto werd hij het symbool voor de graaicultuur bij woningcorporaties. Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 en claimt nog miljoenen van hem. Hij zou zich met allerlei gesjoemel flink hebben verrijkt.

Vorig jaar werd Mollenkamp nog verhoord bij de parlementaire enquêtes Woningcorporaties. Het Openbaar Ministerie vervolgt Möllenkamp ook voor meineed. Volgens het OM heeft Möllenkamp namelijk gelogen tegen de enquêtecommissie. De advocaten van Möllenkamp stellen dat er geen eerlijk strafproces meer kan plaats vinden en noemen het een 'politiek proces'. Het proces duurt zeven dagen, deze week zal de strafeis bekend worden.