Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrees voor overlast Canta-jongeren: 'Ze zijn 16 en stappen in zo'n ding'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2015, 17.22 uur

Canta's. De karretjes die vooral onder bejaarden erg populair zijn, zijn ook steeds meer geliefd onder jongeren. Het biedt ook zo z'n voordelen. Je mag ermee op de stoep rijden en parkeren is overal gratis. De Partij van de Ouderen maakt zich zorgen.

Ook Harm Ottenhoff ziet dat steeds meer jongeren naar zijn Canta-garage komen. 'Ze hebben dan het smoesje: dat is voor m'n moeder of voor m'n oma, dat soort dingen. Maar die jongens hebben totaal geen besef van hoe je je in het verkeer hoort te gedragen. Je hebt geen rijbewijs nodig, helemaal niks. Ze zijn 16, ze stappen in zo'n ding en nemen deel aan het verkeer', zegt de bezorgde Canta-verkoper.

Ook Wil van Soest, van de Partij van de Ouderen is niet al te blij met de toegenomen interesse van jongeren. Ze ziet een verband met het aantal gestolen Canta's. 'Als je ziet wat voor misdaad dat eigenlijk met zich meebrengt. Die jongeren hebben niet veel geld, en dat begrijp ik ook wel. Maar moet je dan een Cantaatje van een oudere medemens vernielen of meenemen? Alleen omdat jij zo graag in zo'n Canta wil rijden?', zegt Van Soest.

De Partij van de Ouderen wil een strenger beleid. Ze pleiten voor een minimumleeftijd van 65 jaar. 'Of je moet minder valide zijn. Dat je dus echt kan aantonen dat je daardoor in zo'n Cantaatje moet rijden', zegt Van Soest. Maar voordat dat zover is zou de Tweede Kamer eerst de landelijke regels moeten aanpassen.