Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers brainstormen over huisvesting vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 oktober 2015, 11.08 uur

Huizen delen met een vluchteling, kantoorpanden goedkoop ombouwen, vastgoedeigenaren op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid aanspreken; het waren maar een paar van de ideeën die aan de orde kwamen tijdens de brainstorm over huisvesting van statushouders in Pakhuis de Zwijger.

Vluchtelingen die een status krijgen, worden evenredig over Nederlandse gemeentes verdeeld en dus ook over Amsterdam. Dit jaar gaat dat om 1375 statushouders die hier een woning zouden moeten krijgen. Maar nu al is er een flinke achterstand in de overspannen woningmarkt en die lijkt met het stijgende aantal vluchtelingen alleen maar te groeien. De verwachting voor volgend jaar is namelijk dat zeker 2000 statushouders hier een woning zouden moeten krijgen. 

Reden voor geïnteresseerden om donderdagavond in pakhuis de Zwijger te brainstormen over mogelijke oplossingen. Ook wethouder Laurens Ivens, wethouder Wonen dacht mee. 'Ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter staat leeg in onze stad. Terwijl we zien dat er enorme behoefte is om te wonen in deze stad. Met elkaar gaan we hier kijken hoe we dit verstandig in kunnen zetten', zegt de wethouder. 'Er gebeurt al heel veel en er worden al kantoren omgebouwd. Maar nog lang niet elke kantooreigenaar heeft door dat er toch echt nooit meer een bedrijf in zijn kantoor zal gaan zitten.'