Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholen gaan weer loten: 'Verstandig besluit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 oktober 2015, 17.10 uur

Het matching-systeem om kinderen te verdelen over de middelbare scholen in de stad wordt weer afgeschaft.

Vorig jaar werd het nieuwe systeem voor het eerst gebruikt. Het zou de pijn van het uitloten eerlijker moeten verdelen. Maar de chaos en teleurstelling werden alleen maar groter. In plaats van vijfhonderd, zoals in eerdere jaren, kwamen er nu zo'n tweeduizend kinderen niet op de school van hun eerste keuze terecht. En onderling ruilen mocht, hoewel er zelfs rechtszaken voor aan werden gespannen, niet.

En dus gaat er nu gewoon weer geloot worden. 'In ieder geval is het een verstandig besluit om de ellende van het afgelopen jaar nog een keer te herhalen', aldus Krijn van Beek, voorzitter van de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam. Wel gaat er voortaan op een iets andere manier geloot worden. Zo doen scholen dit niet langer zelf, maar wordt er centraal geloot vanuit middelbare scholenvereniging OSVO.  

'Ik denk dat de hele discussie over het loten een ongelukkige discussie was. We zijn nu twee jaar kwijtgeraakt die we hadden moeten stoppen in het verbeteren en uitbreiden van het schoolaanbod. Dat is waar de discussie over had moeten gaan', vervolgt Van Beek. 'Het geld voor het matching-systeem hadden we ook beter in een paar extra klassen kunnen stoppen. Dan heb je gewoon minder narigheid'.