Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen Tanja, Jacko, Boris en Katrien meer, Artis houdt dierennamen geheim

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 oktober 2015, 12.37 uur

Het zal even wennen zijn voor alle bezoekers maar het pasgeboren girafje in Artis heet gewoon giraffe. De dierentuin is namelijk gestopt met het geven van namen aan haar bewoners. Tenminste, niet helemaal: de dieren hebben nog wel een naam, maar die wordt niet meer naar buiten gebracht.

Artis heeft voor de opmerkelijke strategie gekozen omdat ze zich als educatief instituut wil profileren en in dat beleid is geen plaats meer voor 'menselijke' namen. Een draai van 180 graden omdat tot voor kort bezoekers zelfs nog gevraagd werd om namen voor bijzondere nieuwe dieren aan te dragen.

Voor bezoekers zal het dus even wennen zijn, want wat hoe moet je nu dat schattige girafje, het nieuwe olifantje of de pasgeboren babytapir noemen? Voor de mensen die het allemaal maar onzin vinden, hieronder een aantal Artis-iconen, mét naam, op een rij:

 • Nijlpaard Tanja leefde ruim 49 jaar in Artis en was daarmee het oudste en meest bekende nijlpaard van Nederland. Ze was zelfs zo beroemd dat ze na haar dood werd opgezet en tijdelijk terugkeerde naar Artis voor een tentoonstelling.
  abc5media_image_1

 • De ijsberen Boris en Katrien woonden beide tot hun dood in Artis. Boris en Katrien woonden al 15 jaar samen in Artis toen Boris in 2002 plots overleed. Katrien die geboren werd in Moskou stierf een jaar later tijdens een operatie aan haar oor.
  abc5media_image_3

 • Tijger Raspoetin was een enorme Siberische tijger, voor veel bezoekers een imposante verschijning. Raspoetin's gezondheid ging zwaar achteruit nadat zijn levensgezellen Alexej en Emilia overleden. Volgens Artis zou hij aan liefdesverdriet geleden hebben.

 • Gorilla Jacko, ook wel bekend al de 'beursgorilla'. Jacko was een succesvolle belegger op de AEX en koos zijn winstgevende aandelen altijd door een banaan aan te wijzen.


 • Inaja de zwarte jaguar werd met 20 jaar stokoud en stierf vorig jaar. Samen met haar zusje, een gele jaguar met zwarte vlekken, kwam Inaja naar Artis toen ze zes maanden oud was.
  abc5media_image_2