Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moordzaak Endstra: 'Verklaring getuige komt niet heel stevig over'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 november 2015, 21.37 uur

Wordt de moord op Willem Endstra ruim 11 jaar na dato dan eindelijk opgelost? Vanaf morgen staan de drie verdachten terecht voor betrokkenheid bij de liquidatie van de vastgoedhandelaar. Onder hen alleen niet zijn afperser, Willem Holleeder. Terwijl hij wel veelvuldig wordt genoemd als de opdrachtgever van de moord.

Volgens getuigen toen was t een man in een rood vest die van dichtbij de fatale schoten loste. In 2011 arresteerde het Openbaar Ministerie deze vermoedelijke schutter, een internationaal gezochte Russische crimineel. Tot een veroordeling kwam het niet omdat hij niet veel later in zijn cel aan een hersenbloeding overleed. Maar hij was niet alleen, hij zou hulp gehad hebben van een aantal criminelen met Turkse roots.

Groep Turkse mannen
'Het gaat om een club Turkse mannen die bij elkaar kwam in Amsterdam West. En daar zou hij hebben samengespannen en gepraat over deze moord met daarbij aanwezig Willem Holleeder', zegt misdaadjournalist voor Vrij Nederland, Harry Lensink. Vanaf morgen staan twee van deze mannen, neven van elkaar, terecht voor het medeplegen van de liquidatie. Een derde, volgens justitie hun baas, houdt zich waarschijnlijk schuil in Turkije maar wordt ondanks zijn afwezigheid voor hetzelfde vervolgd. En die vervolging vindt nu pas plaats omdat het Openbaar Ministerie (OM) nu in zee is gegaan met een belangrijke getuige, iemand anders uit het Turks-Amsterdamse criminele milieu. Hij is opgenomen in een beschermingsprogramma.

Lees ook: Maandag vervolg rechtszaak moord Endstra

'Dat is meteen de crux van dit verhaal. Deze getuige noemt ook Holleeder als opdrachtgever. Maar als je dat leest, komt het niet heel stevig over', weet Lensink. Volgens de misdaadjournalist zou hij het ook uit de krant gehaald kunnen hebben. De verdediging gaat dit waarschijnlijk gebruiken om de getuige weg te zetten als een fantast, om die verklaring zo onderuit te halen.

Lees ook: 'OM wil Holleeder ook voor andere liquidaties aanklagen'

Holleeder
Holleeder intussen wordt wel vervolgd voor vijf andere moorden, maar niet voor die op Endstra. Lensink: 'Kijk, de omgeving van Endstra, en ik denk veel meer mensen in het land, zijn er volledig van overtuigd dat Holleeder hier achter heeft gezeten. Maarja, je moet het technisch kunnen bewijzen.' 

De rechtbank heeft twaalf dagen ingeruimd voor de rechtszaak. Uitspraak is op 18 januari 2016.