Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herdenking moord Theo van Gogh in Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 november 2015, 13.15 uur

Het is vandaag precies 11 jaar geleden dat kunstenaar, regisseur en man van het vrije woord Theo van Gogh werd vermoord. Op de plek van de moord in de Linnaeusstraat, tegenover het huidige Manor Hotel, wordt een herdenking gehouden.

Om 14.00 uur begint de herdenking met een minuut stilte, daarna zullen verschillen sprekers het woord nemen. De groep loopt daarna naar het standbeeld De Schreeuw in het Oosterpark waar opnieuw, na een minuut stilte, gesproken wordt. Op beide locaties zal de groep bloemen leggen.

De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Beeld van Pim, de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn en de Willehalm Ridderorde van het Woord.

Vorig jaar, 10 jaar na de moord, was er een grotere herdenking. Het Stadsarchief opende toen een kleine tentoonstelling over de briefjes en herinneringen die mensen achterlieten op de plek van de moord.

Lees meer: Van der Laan: 'Theo van Gogh mag tevreden zijn'

Theo van Gogh werd op 2 november 2004 neergeschoten en gestoken toen hij door de Linnaeusstraat fietste. Dader Mohammed B. verklaarde later vanuit zijn geloof gehandeld te hebben, hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.