Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw-West moet veranderen in 'Amsterdams Kreuzberg'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 november 2015, 17.35 uur

Het moet het Amsterdamse Kreuzberg worden, een mix van jongeren, creatievelingen en studenten moet voor een creatieve, gemêleerde wijk zorgen. In Nieuw-West gaat het stadsdeel de komende jaren 4700 jongerenwoningen bouwen. Tegelijkertijd zorgen de nieuwe woningen voor forse inhaalslag op enorme wachtlijsten voor woningzoekenden.

Het grootste project is Little Manhattan (foto 1 red.), dit enorme gebouw met 900 woningen van 20-30 vierkante meter wordt vlakbij station Lelylaan gebouwd. De bouw start deze maand en moet medio 2017 voltooid zijn. 'Nieuw-West is enorm in trek, er is ruimte en de grondkosten zijn relatief laag', vertelt Ronald Mauer van het stadsdeel. 'Jongeren en studenten hebben door dat je snel in de stad bent. We trekken de vergelijking met het Berlijnse Kreuzberg. Daar wonen nu arbeidsmigranten samen met studenten en yuppen, een nieuwe mix.'

En er zijn meer projecten, aan de Jacques Veldmanstraat is een woonblok met ruim 400 studenten en jongerenwoningen gereed en ook aan de Rijswijkstraat is een kantoorpand omgebouwd voor jongerenhuisvesting.  Een goed voorbeeld van de woningnood onder jongeren is de 25-jarige Angela Veraar. Zij werkt al jaren maar woont noodgedwongen thuis.

Zeven jaar in de rij
'Ik sta zeven jaar ingeschreven en ik kom nog niet eens in aanmerking voor een kijkdag', zegt ze staand voor de plek waar een vierde project gerealiseerd wordt. Aan het August Allébeplein komt het Change-gebouw te staan, een woontoren met 498 duurzame huurappartementen die in 2017 af moet zijn. 

Beneden is onder meer plek voor een buurtrestaurant en een loket voor bank- en belastingzaken. Een huismeester is beschikbaar voor jongeren die voor het eerst op eigen benen komen te staan. 'Voor mij is dit een uitkomst, ik kan hier aan mijn zelfstandigheid bouwen. Een volgende stap in mijn leven, ik zal moeten leren omgaan met geld en buren', vertelt Angela. Aan haar zoektocht komt een einde als zij straks een appartement op de 17e verdieping zal betrekken. 

Het Change-gebouw aan het August Allebeplein:
abc5media_image_1